Kort Biografi

Helena E är en artist och låtskrivare från utkanten av Göteborg som skriver och framför musik på svenska. Hennes musik glider mellan klassisk pop, indiepop och vispop, gärna med rockinfluerade elgitarrer och tunga trummor. Texterna är tagna från hennes egna tankar, känslor och upplevelser av livet. Med sina ärliga och känslosamma texter hoppas hon kunna beröra sina lyssnare på ett djupare plan och hennes dröm är att stå på de stora scenerna i Sverige. Hon har stor scennärvaro och får ofta höra att hon berör sin publik extra mycket vid livespelningar. Kanske beror det på hennes långa erfarenhet av att stå på scen, inte bara med sin musik, utan också sin tidigare erfarenhet som dansare.

Helena har hunnit släppa 8 singlar hittills och blivit omskriven i bloggar och tidningar samt legat med på Svenska närradiolistan och finsk radio. Helena har också blivit omskriven av Suicide Zero då hon pratar öppet om psykisk hälsa. Nu arbetar hon på sitt debutalbum som släpps till våren nästa år.

ANG_2535.jpg

Längre Biografi

Helena är född och uppvuxen i Kungälv strax utanför Göteborg. Musiken har haft en given plats i hennes liv sedan barnsben. Hon har sjungit i kör, tagit pianolektioner och gått estetisk linje på gymnasiet. Trots att musiken alltid varit hennes drivkraft så har hon brottats med dåligt självförtroende. Det var först som 25 åring som hon tog mod till sig att söka eftergymnasial utbildning i sång- och kom in. Där väcktes drömmen åter om att en dag få stå på scen med sin egen musik. Samtidigt brottades hon med psykisk ohälsa vilket gjorde det svårare för henne att våga satsa på musiken.

2017 upptäcktes en tumör på Helenas högra lunga vilket resulterade i en lungoperation och en lång tids rehab. Trots andningssvårigheter var detta startskottet för Helenas musikkarriär. 2018 släppte hon sin första singel "Ner på knä" som spelades in i en studio på Hisingen i Göteborg. Året efter släpptes andra singeln med just titeln "Göteborg" , inspelad i samma studio och producerad av Henrik Pettersson. "Göteborg handlar om hur en stad kan väcka minnen och melankoli men också hur den kan förändras genom livets gång". I samband med andra singelsläppet genomförde Helena ett antal spelningar, bland annat på Göteborgs Kulturkalas. Tanken var att släppa mer musik under 2019 men det blev omöjligt då hon drabbades av en svår depression. 2020 kom hon tillbaka och släppte  singeln "En dag till" . Idén till låten kom till redan 2013 efter att Helena arbetat som skötare inom slutenvårdspsykiatrin. Den handlar om hennes känslor och tankar kring mötena med patienterna och hennes egna erfarenhet av psykisk ohälsa. I samband med singeln så delade Helena med sig av flera kortare klipp i sociala medier där hon talar om ämnet. Låten blev omskriven av både musikbloggar, lokalpress och Sucide Zero.

Den 11/9 2020 släppte Helena  sin 4:e singel "Kom tillbaks (gamla dar)"

En melankolisk men samtidigt ösig poplåt.

-Låten tar oss tillbaka till gamla dar av glädje och frihet. När ångesten ännu inte tagit sitt grepp om oss. När vi kunde festa natten lång utan att behöva oroa oss för morgondagen.  En melankolisk poplåt där nutid möter dåtid. Musiken är en mix av både organiska och elektroniska instrument.  Det är en  skön blandning av tyngd, energi och känsla. 

Den 20/1-2020 släppte Helena E sin 5:e singel. "Den handlar om en vänskap som går från att vara fullkomligt självklar till att förvandlas till något som gör ont. Om att vara "vi mot världen" till att gå förbi varandra på gatan och låtsas som att vi aldrig hänt." En svensk poplåt med känslosam musik som byggs upp under låtens gång tillsammans med Helenas ärliga text, direkt från hjärtat. Låten placerade sig även i toppen på Svenska Närradiolistan flera veckor i rad. 

Sin 6:e singel som släppte hon den21/5-2021. "När alla sorger tagit slut” skrevs efter en svår depression och handlar om när känslorna övergår till tomhet men också om rädslan att förlora sig själv. Texten är som vanligt skriven direkt från hjärtat och musiken är en skön blandning av både organiska och elektroniska instrument med tunga trummor och elgitarrer som komplement till det känslosamma och sköra. "När alla sorger tagit slut" spelades på finsk radio!

Den 2/7 var det återigen dags för mer musik.

Denna gång var det inte Helena själv som skrivit text och musik utan hon tolkar istället den klassiska låten "Genesarets sjö" av Kjell Höglund. Det var för några år sedan när Helena började lyssna mer på Kjells texter som hon imponerades av hans sätt att skriva om det vardagliga men samtidigt djupa ämnena. I denna nya version av låten har Helena valt ut sina favoritverser från den annars 15 verser långa låten. "Jag har valt de verser som jag kände en connection till. Vad gäller musiken så har jag behållit den karaktäristiska gitarrslingan och tillsammans med min producent, Olivia Lundberg, har vi gjort en lite mer modern tolkning med både akustiska och elektroniska instrument. Jag hoppas att låten kan nå nya lyssnare, som kanske inte tidigare har känt till Kjells musik".  "Genesarets sjö" blev tillsammans med låten "Göteborg" en av hennes mest spelade låtar.

Den 3/9 släppte hon singeln "Har ramlat fram" som även kommer att finnas med på hennes kommande debutalbum som släpps våren 2022.

"Har ramlat fram" handlar om "lyckliga dagar fyllda av sorg" som hon också sjunger i låten. Om utekvällar, vänskap, kärlek och relationer men också om ensamhet, mörker och destruktivitet. 

Tidigare musiksläpp

Helena E i media

"En emotionell poplåt där sångerskan än en gång briljerar med sin berättarteknik..."

Popmuzik 20/1 2021

Helena gästar Popmuziks popcast:

"Kom tillbaks (gamla dar) växer sedan till en medryckande poplåt med härligt frihetskänsla i melodin och arrangemanget.."

"Med låten En dag till vill hon förmedla tröst och hopp inför framtiden men kanske även öppna upp för samtal och bryta tabun kring psykisk ohälsa."

https://popmuzik.se/105343/premiar-helena-e-en-dag-till/

Popmuzik skriver om "Göteborg" här:

"Tröst och hopp i Helena E:s nya låt"

Pressbilder

genesaret press.jpeg
genesaret press 2.jpeg
IMG_20210801_210335 (1).jpeg
IMG_20210801_211821 (1).jpeg
IMG_20210801_212015 (1).jpeg
ANG_2684.jpg
ANG_6852.jpg
ANG_7052.jpg