top of page

OM

Helena är född och uppvuxen strax utanför Göteborg. Musiken har haft en given plats i hennes liv sedan barnsben. Hon har sjungit i kör, tagit pianolektioner och gått estetisk linje på gymnasiet. Trots att musiken alltid varit hennes drivkraft så har hon brottats med dåligt självförtroende. Det var först som 25 åring som hon tog mod till sig att söka eftergymnasial utbildning i sång- och kom in. Där väcktes drömmen åter om att en dag få stå på scen med sin egen musik. Samtidigt brottades hon med psykisk ohälsa vilket gjorde det svårare för henne att våga satsa på musiken.

2017 upptäcktes en tumör på Helenas högra lunga vilket resulterade i en lungoperation och en lång tids rehab. Trots andningssvårigheter var detta startskottet för Helenas musikkarriär. 2018 släppte hon sin första singel "Ner på knä" som spelades in i en studio på Hisingen i Göteborg. Året efter släpptes andra singeln med just titeln "Göteborg" , inspelad i samma studio och producerad av Henrik Pettersson.

I samband med andra singelsläppet genomförde Helena ett antal spelningar, bland annat på Göteborgs Kulturkalas. Tanken var att släppa mer musik under 2019 men det blev omöjligt då hon drabbades av en svår depression.

2020  var hon återigen aktuell med en ny singel "En dag till" som släpptes den 20/5. Idén till låten kom till redan 2013 efter att Helena arbetat som skötare inom slutenvårdspsykiatrin. Den handlar om hennes känslor och tankar kring mötena med patienterna och hennes egna erfarenhet av psykisk ohälsa. I samband med singeln så släppte Helena flera kortare klipp i sociala medier där hon talar om ämnet. Hennes förhoppning är att vi kan enas i låten och kanske finna tröst eller hopp för "En dag till".

Den 11/9  2020 var det dags för ytterligare ett singelsläpp,

"Kom tillbaks (gamla dar)" tar oss tillbaka till dagarna som var fyllda av glädje och frihet. När ångesten ännu inte hade tagit sitt grepp om oss. När vi kunde festa natten lång utan att behöva bry oss om morgondagen. En melankolisk poplåt där nutid möter dåtid. 

Under 2021 har hon släppt 2 egna låtar, "Minns du sången" som handlar om hur vänskap kan förvandlas från att vara "vi mot världen" till att inte längre hälsa på varandra på stan. "När alla sorger tagit slut" skrevs i ett mörker och handlar om rädslan av att förlora sig själv i den tomhet som depression kan skapa.

Helena valde också att tolka klassikern "Genesarets sjö" av Kjell Höglund som snabbt blev populär bland lyssnarna.

Hennes senaste singel "Har ramlat fram" har blivit en favorit på hennes livespelningar.

Nu väntar albumsläpp i september 2022. "Inte tillräckligt indie, inte tillräckligt mainstream" handlar om kärlek, ångest, nostalgi och en känsla av att aldrig passa in. I samband med albumsläppet ger hon sig ut på en turné tillsammans med sitt band. 

Helenas musik har blivit omskriven av både musikbloggar och tidningar samt legat med på Svenska Närradiolistan och Radio Signal i Norge. 

ANG_2586-2.jpg

Foto: Angelica Hvass

bottom of page